Appartementen moeten groter worden in Antwerpen

Sommige projectontwikkelaars zijn niet tevreden met de nieuwe voorgeschreven oppervlaktes van appartementen die de stad Antwerpen oplegt. Zij vinden het een asociale ontwikkeling.

 

Ontevreden projectontwikkelaars

In juni besliste de Antwerpse gemeenteraad over een nieuwe regelgeving omtrent de minimale oppervlakte van een nieuwbouwwoning. Appartementen zullen voortaan moeten voldoen aan volgende grootte, afhankelijk van het aantal slaapkamers:

  • 1 slaapkamer: min. 60 m2
  • 2 slaapkamers: min. 80 m2
  • 3 slaapkamers: min. 130 m2

Dat betekent dus dat het merendeel van de nieuwe appartementen in Antwerpen gemiddeld 20% groter wordt.

Bepaalde projectontwikkelaars zijn hier niet tevreden mee omdat deze maatregel ongetwijfeld de aankoopprijs van appartementen verhoogt. Zij berekenden samen met de beroepsvereniging van projectontwikkelaars welk effect deze maatregel op de prijs heeft.

 

Nieuwbouw appartementen duurder

Het is logisch dat appartementen met een grotere oppervlakte meer kosten in aankoop. De prijsstijgingen zijn afhankelijk van het aantal slaapkamers, dus van de grootte van het appartement.

Voor een flat met 1 slaapkamer kan er een prijsstijging zijn van rond de 40.000 euro. Een appartement met 3 slaapkamers wordt mogelijk meer dan 50.000 euro duurder.

 

Asociale maatregel

Omwille van deze prijsstijgingen vinden de projectontwikkelingen deze nieuwe maatregel asociaal. Binnenkort zijn er geen betaalbare woningen meer te vinden in Antwerpen voor mensen die alleen wonen, stellen ze vast.

Dit zou, volgens een projectontwikkelaar, trouwens botsen tegen alle tendensen en demografische voorspellingen. De stad probeert met het vergroten van appartementen meer gezinnen aan te trekken.

In de maatschappij zijn er echter alsmaar meer singles en ouderen die grote appartementen niet kunnen betalen. Er zijn ook altijd mensen die liever compact wonen om op energie te kunnen bezuinigen.

 

Andere steden

Volgens de beroepsvereniging van projectontwikkelaars doen andere steden en gemeenten precies het tegenovergestelde. Zij verlagen de normen juist.

Projectontwikkelaars spelen graag in op de vraag van de Vlaamse markt. Volgens hen is er vraag naar kleiner, compacter en betaalbaarder wonen.

 

De stad reageert

Schepenen De Ridder en Duchateau van de stad Antwerpen weerleggen dit met het principe dat kleine huisvesting geen uitdaging is. In minder goede wijken doet dit de problemen zelfs toenemen.

Zij plaatsen tegenover “steeds kleiner” liever “steeds creatiever” en gaan ervan uit dat creatieve ontwikkelaars daar graag in mee gaan.

Om tegemoet te komen aan de onrust rond de oprukkende prijzen, is er een afwijking tot 15% op de normen mogelijk. Volgens hen doet de stad er alles aan om een aantrekkelijke en stabiele woningmarkt te creëren.

Zo kan betaalbaar en kwalitatief wonen in Antwerpen perfect samen gaan, aldus de schepenen.