Wanneer een Vereniging van Mede-eigenaars (VME) personeel tewerkstelt, zoals een conciërge, schoonmaak- of onderhoudspersoneel, draagt zij de wettelijke verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving.
In het bijzonder geldt dit voor de brandveiligheid op de arbeidsplaats. Loopt een personeelslid letsel op als gevolg van onvoldoende brandveiligheid, kan de VME hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom noodzakelijk dat de arbeidsplaats voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.
Verplicht brandpreventiedossier
Om te bepalen of de werkplek brandveilig is en of bijkomende maatregelen nodig zijn, moet de syndicus een brandpreventiedossier laten opstellen. Dit dossier is verplicht op basis van het Koninklijk Besluit van 28 maart 2014 over brandpreventie op de arbeidsplaatsen.
Het brandpreventiedossier omvat onder meer:
- Een risicoanalyse: Deze analyse brengt de mogelijke brandrisico’s in kaart en beschrijft welke preventieve maatregelen nodig zijn om volgens de regelgeving te werken.
- Een interventiedossier: Dit deel van het dossier bevat cruciale informatie voor de hulpdiensten, zoals plannen van het gebouw, de locatie van blusmiddelen, gegevens over branddetectie- en sprinklersystemen, en informatie over sleutelkluizen.
- Een intern noodplan: Hierin staat gedetailleerd beschreven welke stappen bewoners en personeel moeten volgen bij brand, inclusief de evacuatieprocedure en de locatie van de verzamelplaats.
Brandveiligheid in oudere appartementsgebouwen
Het opstellen van een brandpreventiedossier is wettelijk alleen verplicht is bij tewerkstelling van personeel. Toch biedt het ook meerwaarde voor oudere appartementsgebouwen zonder personeel. Veel van deze gebouwen kampen met onzekerheden over de brandveiligheid: welke verplichtingen gelden, welke vluchtroutes beschikbaar zijn, en wat te doen bij brand.
Een brandpreventiedossier kan in dit geval dienen als instrument om de huidige situatie te beoordelen, risico’s te identificeren en structureel te werken aan een verbeterde brandveiligheid voor alle bewoners.
Na ontvangst van het brandpreventiedossier zal de syndicus dit met de eigenaars bespreken op de eerstvolgende algemene vergadering. In overleg met de mede-eigenaars worden vervolgens de prioritaire aandachtspunten bepaald en wordt beslist voor welke voorgestelde maatregelen offertes zullen worden opgevraagd.