Veiligheid in en rond appartementsgebouwen

Bewoner, begin bij uzelf!

Veiligheid in en rond appartementsgebouwen is steeds meer onderwerp van gesprek tijdens de algemene vergaderingen van de Vereniging van Mede-eigenaars. Sommigen denken daarbij meteen aan grote en dure investeringen, anderen houden de kosten liever beperkt. Inbraakbeveiliging in appartements-gebouwen is dan ook niet altijd evident. Toch is er al heel wat leed te voorkomen door de bestaande installaties op een correcte manier te gebruiken. Veiligheid begint eerst en vooral bij de ingesteldheid van de bewoners zelf!
 

Het belang van de parlofoon.

Correct gebruik van de parlofoon is van onschatbare waarde! Maar al te vaak laten bewoners blindelings iemand toe tot het gebouw zonder vooraf de identiteit van die persoon na te gaan. Inbrekers bellen meestal eerst overal aan om na te gaan wie er thuis is. Wie zo toegang krijgt tot het gebouw, heeft volledig vrij spel!

Elke appartementsgebouw investeert bij voorkeur in een nieuw videofoonsysteem. Dergelijke systemen kunnen ook aangesloten worden op het wifi-netwerk zodat u steeds via de smartphone iedereen kan identificeren die aanbelt.
 

De buitendeur moet in het slot.

Te veel bewoners vergeten nog te checken of de buitendeur effectief in het slot is gevallen als ze het gebouw verlaten. Een goede controle bij het buitengaan is een must! Ook de garagepoort moet zo snel mogelijk na opening terug dicht. De kans dat een indringer snel mee naar binnen glipt, is dan immers aanzienlijk kleiner.  Tot slot is ook nog een beetje geduld aangewezen bij het naar buitenrijden (of –gaan). De poort dient eerst volledig open te zijn. Anders blijft ze langer openstaan.
 

Slot met twee stalen pinnen en kruissleutel.

De beste beveiliging begint uiteraard bij het goed afsluiten van de individuele appartementsdeur. Ideaal daarbij is een slot met een meerpuntsluiting. Vaak laten bewoners hun sleutel op de binnenzijde van de deur steken. Dit biedt echter geen extra veiligheid, tenzij men iemand met een sleutel wenst buiten te sluiten … In panden die makkelijk van buitenaf bereikbaar zijn, kunnen raamklemmen ook extra weerstand bieden tegen ongewenst bezoek.
 

Sloten met veiligheidscilinder.

Inbraakbeveiliging hoeft, zoals reeds gezegd, echt niet altijd duur te zijn. Beslist de Vereniging van Mede-eigenaars om te investeren in de veiligheid van het gebouw, dan is het best om eerst verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Van Dirk Weber, gespecialiseerd slotenmaker met meer dan 25 jaar ervaring in het beveiligen en openen van deuren ten dienste van o.a. gerechtsdeurwaarders en politie, leerden we dat het plaatsen van een veiligheidscilinder geen overbodige luxe is.  Inbrekers kiezen immers die deuren uit die het snelst te openen zijn. Sloten waarvan de cilinder ver uit de deur steekt, gaan blijkbaar even snel open met als zonder sleutel. Een veiligheidscilinder die uitsteekt dient dus steeds afgeschermd te worden met een rosas. Een veiligheidscilinder heeft het grote voordeel dat ze door het harde staal niet kunnen worden uitgeboord. Bijkomend kunnen sleutels en cilinders enkel bijgemaakt worden aan de hand van een certificaat of codekaart. Zo blijft het aantal sleutels dat in omloop is onder controle.

 

Gepantserde inkomdeur.

Nog beter is het om ook te investeren in een veiligere inkomdeur. Een gepantserde deur is ideaal voor appartementsgebouwen en geeft een optimale bescherming. Het gewicht van dergelijke deuren (+/- 100kg) kan worden opgevangen door een goede deurpomp te plaatsen.
 

Het ‘24 uur slot Mediator’.

Een regelmatig terugkerend punt op de algemene vergadering is het beperken van de “openingstijden” van het gebouw. Vooral in kleinere gebouwen wordt vaak een manueel nachtslot geplaatst dat op slot is gedraaid tussen 22u en 06u.  De inkomdeur kan in die periode niet meer worden geopend met de parlofoon, enkel nog met de sleutel. Helaas wordt op die manier ook een belangrijke (en vaak enige) vluchtweg afgesloten! Ook ambulanciers en dokters kunnen dan onmogelijk naar binnen, tenzij iemand met een sleutel de deur opent. Om dergelijke problemen te voorkomen, is het mogelijk een ‘24 uur slot Mediator’ (type motorgestuurd slot) te plaatsen. Daardoor sluit de deur op elk moment automatisch op nachtslot en kan ze altijd via de parlofoon eenvoudig worden geopend. Het ‘24 uur slot Mediator’ voldoet ook aan de normen inzake brandbeveiliging aangezien de deur van binnenuit steeds kan worden geopend zonder sleutel.
 

Camera’s en privacy.

Wie camera’s wil plaatsen dient rekening te houden met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de vroegere zgn. wet op de privacy). Door deze wetgeving zijn veiligheidscamera’s gebonden aan heel veel administratieve bepalingen. De camera’s moeten geregistreerd worden bij de overheid. Binnen de VME moet er een “verwerker” van de camerabeelden worden aangeduid. Deze persoon is de enige die camerabeelden mag bekijken en eventueel overmaken aan de politie of gerecht. Gezien de beelden zelden leiden tot een effectieve veroordeling wordt in vele VME geopteerd voor een eenvoudige en goedkopere oplossing die soms toch efficiënt is, nl. nepcamera’s. Deze werken uiteraard vooral als afschrikmiddel.