Groen Zuid, duurzaam wonen tussen centrum en natuur.

Op de oude bedrijfsterreinen van Scanfil in Hoboken legt ontwikkelaar CORES de laatste hand aan Groen Zuid. Wat 10 jaar geleden startte als een vooruitstrevend idee is vandaag een duurzaam woonproject en een echte meerwaarde voor de stad. Groen Zuid toont dat “wonen in de stad” en “ruimte om te leven” wel degelijk hand in hand kunnen gaan. De slimme keuzes voor duurzaamheid, wooncomfort, verscheidenheid in woningtypes en groene open ruimtes, dragen allemaal bij tot meer woonplezier en een hoge levenskwaliteit.

Groen Zuid is een vooruitstrevend woonproject in een groene omgeving met veel open ruimte en toch vlakbij de stad. De gemeenschappelijke binnentuinen met speelplein, het ruime buurtpark en de bewuste keuze voor laagbouw geven een heel open gevoel. De stad is vlot en snel bereikbaar met het openbaar vervoer of de fiets.

Groen Zuid toont dat “wonen in de stad” en “ruimte om te leven” wel degelijk hand in hand kunnen gaan. De slimme keuzes voor duurzaamheid, wooncomfort, verscheidenheid in woningtypes en groene open ruimtes, dragen allemaal bij tot meer woonplezier en een hoge levenskwaliteit.

 

Een boeiende mix van bewoners

Groen Zuid telt zes ‘blokken’. Ze bieden elk een mooie combinatie van eengezinswoningen en appartementsgebouwen rond een gemeenschappelijke binnentuin. Geen saaie uniformiteit hier, maar wel een bewuste keuze voor verschillende woningtypes, afwerkingen en materialen. Zo wordt Groen Zuid een plaats voor elke generatie en voor elk budget. Singles, jonge gezinnen en senioren vormen hier samen een hechte en diverse gemeenschap.

 

03beheer ervaring met nieuwbouw

Groen Zuid was ook voor 03beheer een mooi en uitdagend project. We werden specifiek gevraagd omwille van onze expertise in de opstart van nieuwbouw. 03beheer is inderdaad al ruim 10 jaar gespecialiseerd in de opstart en het beheer van nieuwe gebouwen en we kennen als geen ander de bijzonderheden van een nieuwbouwproject. Als syndicus werken we constructief samen met alle partijen. Vaak leggen we de brug tussen enerzijds de emoties en de belangen van de mede-eigenaars en anderzijds de economische realiteit van de aannemer. Met onze ruime ervaring trachten we beide partijen op 1 lijn te krijgen en het opleveringstraject tot een goed einde te brengen.

 

Beheer van gebouw én gemeenschap

Onze rol als syndicus van dit type project beperkt zich niet tot het loutere beheer van de gemeenschappelijke delen. Het gaat ook over het beheer van woongemeenschappen, de organisatie van een samenleving. Het is dan ook fijn te zien dat elke nieuwe vereniging zich anders ontwikkelt. Met een eigen, unieke sfeer, cultuur, prioriteiten en accenten.

Voor Groen Zuid tekenden we op relatief korte termijn de interne organisatie van verschillende Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME) uit. Er is een VME per appartementsgebouw en daarboven is er per blok een hoofdvereniging die voornamelijk verantwoordelijk is voor de gemeenschappelijke tuin en waarin elke mede-eigenaar van een woning, appartement of parking deelneemt.

Bij de opstart van het beheer bestaat onze taak er vooral in om de VME te vertegenwoordigen bij de oplevering van de gemeenschappelijke delen en dit in goede banen te leiden, de diverse onderhoudsovereenkomsten af te sluiten, het financieel beheer op te starten en de mede-eigenaars die van een eengezinswoning komen kennis te laten maken met het begrip mede-eigendom. Een concept waarin bepaalde organen en mandatarissen actief zijn met elk hun eigen bevoegdheden en beperkingen.

 

Naar definitieve oplevering van Groen Zuid

10 jaar geleden stelde ontwikkelaar CORES, bekend van onder andere het Cadiz project op het eilandje, de eerste schetsen van Groen Zuid voor. Ondertussen zijn we in de eindfase van dit prachtige en duurzame woonproject. Een mooi voorbeeld van stadsvernieuwing! En… 03beheer is bijzonder opgetogen over het feit dat we dit project als syndicus mogen opstarten en begeleiden.