Louise Marie, rust in de stad

Op de hoek van de Karel Oomsstraat en de Desguinlei, op de terreinen van het vroegere kinderziekenhuis Louise Marie, bevindt zich nu een prestigieus wooncomplex met dezelfde naam. Blikvanger van Louise Marie is zonder twijfel het glazen scherm dat beide gebouwen met elkaar verbindt. De constructie is niet alleen een eyecatcher en technologisch hoogstandje, maar biedt ook een akoestische werking zodat bewoners rustig en groen kunnen wonen op een boogscheut van het centrum. De geplande overkapping van de Antwerpse Ring zal hier alleen nog maar aan bijdragen.

 

Ideale uitvalsbasis

Louise Marie is vlakbij de Singel gelegen, tegenover het Wezenberg Zwembad. De Antwerpse Ring en de E19 zijn vlot bereikbaar. Bewoners die de auto liever aan de kant laten staan kunnen gemakkelijk naar de stad met de fiets of het openbaar vervoer. Vlakbij ligt een tram- en bushalte. Twee grote supermarkten op wandelafstand versterken de strategische ligging van Louise Marie nog.

 

Totaalconcept

Na verschillende pogingen om op de braakliggende site een bouwproject op te zetten, schreef bouwontwikkelaar Cores samen met toenmalig stadsbouwmeester Kristiaan Borret een architectuurwedstrijd uit. Het ontwerp van Polo Architects werd als beste gekozen uit 42 inzendingen.

Het resultaat is een totaalconcept. Binnen- en buitenruimte lopen naadloos in elkaar over, ondermeer door gebruik te maken van grote glaspartijen en het doortrekken van de buitenbevloering in de inkomhallen. De warme en kwaliteitsvolle materialen in de gemeenschappelijke delen zorgen voor een hoogstaande uitstraling. In de lichte en ruime appartementen geniet de bewoner van een panoramisch zicht op de wijde omgeving. Leuk weetje: de robuuste trapeziumvormige sokkels waar de gebouwen op rusten, zijn geïnspireerd op het werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier.

Om in lijn te blijven met de uitstraling van de gebouwen werd nauw samengewerkt met landschapsarchitect Dirk Vandekerckhove. Hij ontwierp een rustgevende parktuin als centraal element tussen de twee gebouwen, met een grote waterpartij aan het glazen scherm. Een voetgangersweg verbindt de Karel Oomsstraat met de Desguinlei en een groen talud met meerstammige bomen schermt de vijver af van de Desguinlei.

 

Meer dan een wooncomplex

Louise Marie telt in totaal 207 appartementen met één, twee of drie slaapkamers, penthouses op de hoogste verdiepingen, een ruime fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage op drie niveaus met plaats voor 256 wagens.

Louise Marie bevordert ook de levenskwaliteit van de bewoners. Er komt een fitnessruimte en de EasyDay-app biedt tal van praktische diensten aan, waaronder een was- en strijkdienst in de ingerichte laundry room. De inwonende conciërge verzorgt het algemene onderhoud, stuurt de poetsman aan, staat in voor kleine reparaties en is het eerste aanspreekpunt voor zowel bewoners als leveranciers.

 

Voorlopige oplevering

Tijdens de eerste Algemene Vergadering van de Vereniging van Mede-eigenaars (VME) werd het mandaat van 03beheer als syndicus bevestigd. Op ons aanraden besliste de VME om zich te laten bijstaan door een technisch deskundige bij de voorlopige oplevering van de gemeenschappelijke delen. Een aantal mede-eigenaars kreeg van de VME mandaat om de verschillende rondgangen mee te volgen.

De afwerking van Louise Marie loopt ondertussen op zijn einde. Naast het oplossen van de diverse zichtbare gebreken die werden genoteerd in de PV ‘s van voorlopige oplevering staat enkel de aanleg van de buitenaanleg en de bouw van de huisvuilruimte nog niet op punt.

We zijn alleszins verheugd dat we dit mooie project als syndicus mee mogen begeleiden.