Residentie Lindenhof bereidt zich voor op 2020!

Tegen 2020 moeten alle platte daken van residentiële gebouwen voorzien worden van isolatie die minstens 3 tot 4 cm dikte heeft. Dit vergt van eigenaars vaak een hele investering! Toch benadrukken we bij 03beheer het belang van deze inspanning om de waarde van uw onroerend goed te behouden. Als voorbeeld halen we graag Residentie Lindenhof aan, die vorig jaar alvast de koe bij de hoorns vatte en aan de dakrenovatie van haar assistentiewoningen in Kapellen begon.

Het belang van een architect

Wegens de zeer complexe situatie van de daken – en naar aanleiding van de wet op de mede-eigendom inzake het bedrag van mededinging – werd door de gemeenschap gevraagd om een architect aan te stellen. Deze voerde de nodige inspecties ter plaatse uit en stelde een lastenboek samen. Op basis hiervan werden diverse offertes opgevraagd bij degelijke, professionele dakwerkers. Om de werkzaamheden goed te kunnen voorbereiden en op te volgen, is het voor projecten zoals residentie Lindenhof ook belangrijk om op regelmatige tijdsstippen een werfvergadering te organiseren met de architect, de aannemer, de syndicus én de raad van mede-eigendom.

Energiebezuiniging

Voor de assistentiewoningen werd gekozen voor een isolatie van 100 mm met een R-waarde van 4,5. Deze isolatie resulteert onmiddellijk in een lager energieverbruik. Voor een gebouw als Lindenhof – met 114 appartementen – betekent dat een hele bezuiniging, waardoor de investering zichzelf snel zal terugverdienen.

Eandis-premie en belastingvoordeel

Aangezien de eerste voorschotfactuur voor de isolatiewerken in Lindenhof betaald werd in 2016, heeft de gemeenschap nog recht op een Eandis-premie en kan elke mede-eigenaar ook nog genieten van een persoonlijk fiscaal voordeel in de personenbelasting.

10-jarige aansprakelijkheid

Samen met de isolatiewerken startte residentie Lindenhof ook met de bekleding van de schouwen, de vernieuwing van de dakkoepels en de vervanging van verouderde regenafvoersystemen. Deze werken worden eveneens uitgevoerd door de geregistreerde dakwerker. Dankzij de globale aanpak zijn infiltraties via bovendaks metselwerk tot onder de waterdichting uitgesloten. Daardoor kan de VME zich bij eventuele lekken sowieso beroepen op de 10-jarige aansprakelijkheid. M.a.w. een perfect ‘waterdichte’ garantie!

Weinig gebreken

Op het einde van de werkzaamheden staat de voorlopige aanvaarding/oplevering van de werken op de agenda. Dan worden alle zichtbare gebreken genoteerd die de aannemer nog dient op te lossen voor de definitieve- oplevering (die ten vroegste één jaar later plaatsvindt). Aangezien de architect de werken zeer nauwlettend opvolgt kunnen eventuele fouten snel worden bijgestuurd. De lijst met gebreken, gehecht aan het PV van voorlopige oplevering, blijft daardoor beperkt.

Sancties bij niet-naleving

Bij het niet naleven van de wetgeving i.v.m. de isolatie kunnen vanaf 2020, na inspectie, strafpunten worden toegekend. Elke woning of appartement in een gebouw dat niet over voldoende dakisolatie beschikt, kan dan meteen als ongeschikt worden verklaard. Waardoor het ook niet meer mag worden verhuurd…
Dus, denk eraan: bij een appartements-gebouw met onvoldoende dakisolatie, krijgen alle appartementen in het gebouw evenveel strafpunten. Ook de appartementen die niet onder het dak gelegen zijn!