Serviceflats vergen apart beheer: een kijkje achter de schermen in Residentie Lindenhof en Elsdonck

Het beheer van de gemeenschappelijke delen in appartementsgebouwen vraagt veel zorg en toewijding. In Antwerpen en omgeving beheert 03beheer als syndicus, naast appartementen, ook serviceflats zoals Lindenhof in Kapellen en Eldonck in Wilrijk. Beide residenties hebben een vereniging van mede-eigenaars met rechtspersoonlijkheid. Hoewel het ook hier onze doelstelling is de gemeenschappelijke delen te beheren, heeft onze dienstverlening er een extra dimensie. We werken namelijk heel intensief samen met de uitbater (Armonea), die instaat voor diverse diensten ten behoeve van de residenten. Samen met Armonea en met de raad van mede-eigendom bieden we een optimale service die snel en zeer efficiënt moet zijn. De residenten verwachten immers een zorgeloze oude dag, in een residentie die is aangepast aan hun behoeften.

Intensief onderhoud

Om het comfort op niveau te houden en te verbeteren, worden er regelmatig investeringen gedaan. Zo werd een tijdje geleden in Residentie Lindenhof een extra parking aangelegd voor de bezoekers, evenals een nieuw tuinterras, omgeven door hagen om een aangename en rustgevende “afternoon-tea” te kunnen nuttigen. Als syndicus komt het er vooral op aan om de uitbesteding en opvolging van deze werken nauwgezet op te volgen om tot het gewenste resultaat te komen. In Residentie Elsdonck is ook een permanent toezicht en onderhoud noodzakelijk van o.a. het gemeenschappelijke zwembad. De Engelse landschapstuin, voorzien van een petanque-baan en wandelpaden voor looprekjes, wordt er permanent intensief onderhouden en dat onder ons regelmatig toezicht.

Strikt schema

In serviceflats is extra organisatie en toezicht nodig tijdens de uitvoering van werken in de gemeenschappelijke delen. Heel wat residenten hebben immers dagelijks verzorging van verplegend personeel nodig. Werken aan verwarmings- of afvoerleidingen moeten dan ook gebeuren volgens een strikt schema, om de residenten daarbij zo weinig mogelijk hinder te laten ondervinden.

Specifieke verplichtingen van de Vlaamse Overheid

Sommige residenties zoals Lindehof beschikken eveneens over een erkenning uitgereikt door de Vlaamse Overheid. Om deze erkenning te kunnen behouden, moeten ze voldoen ringen voor de gemeenschappelijke keukeninfrastructuur, zijn evacuatieplannen verplicht voor de gemene delen enz. Bovendien moeten elk jaar attesten van het brandmeldsysteem en van elektrische schuifdeuren, liftattesten, elektriciteitsattesten enz. worden voorgelegd aan de brandweer. Eventuele opmerkingen moeten verplicht worden uitgevoerd, anders kan de overheid beslissen om een einde te stellen aan deze erkenning.

Specifieke uitdaging

Elke beslissing op een algemene vergadering houdt verband met het comfort van de residenten. Er wordt steeds rekening gehouden met hun eventuele beperkingen. Zo worden bijvoorbeeld wandsteunen aangebracht, hellingen voorzien voor rolstoelgebruikers enz. Een intense samenwerking tussen de syndicus, de eigenaars en de uitbater is dan ook van primordiaal belang om dit specifieke beheer dat wij bieden te kunnen realiseren. Een beheer dat een bijzondere zorg vraagt en vooral voldoening geeft.
Filip Franck