Waarom overdag vergaderen beter is

De algemene vergadering vindt traditioneel plaats ná de werkuren. Voor alle partijen legt dit druk op de work/life balans. Na een lange werkdag is het ook niet altijd evident om optimale focus en concentratie te behouden. Voor syndici wordt het ook moeilijker en moeilijker om nieuwe medewerkers aan te trekken, door het veeleisende werk in combinatie met het vele avondwerk. Tijd om de voordelen van overdag vergaderen te omarmen!

Syndicus, een uitdagend beroep

We houden van ons beroep als syndicus. De job biedt vele uitdagingen: volle, afwisselende dagen waarin we talloze problemen oplossen, vergaderingen houden met raden van mede-eigendom en leveranciers, deadlines halen en alle klanten met de glimlach verder helpen.

Maar de werkdag eindigt vaak niet om 17u of 18u. Een aantal keer per week is er de algemene vergadering, van 19u of 20u tot 22u of 23u. Reken daarbij nog de tijd om voor te bereiden en gasten te ontvangen, en achteraf de notulen af te werken, en u ziet dat dit een serieuze inspanning is na het einde van een werkdag.
 

Vacature: syndicus gezocht!

In 2022 woonde het merendeel van de Vlamingen in een appartement. Appartementen maken bijna 30 procent uit van het Vlaamse woningaanbod. Tien jaar geleden was dat nog maar 23 procent. In Vlaanderen komen er jaarlijks tussen 3.000 en 4.000 appartementsgebouwen bij.

Gevolg hiervan is dat er meer vraag is naar syndici. Die zijn echter steeds moeilijker te vinden. Van elke honderd studenten in de richting vastgoedmakelaar, zijn er maar één of twee die een carrière als syndicus nastreven.

Het beroep van syndicus is niet evident. Uit gesprekken met medewerkers die het kantoor verlaten of uit gesprekken met sollicitanten blijkt dat het vele avondwerk in combinatie met het veeleisende werk overdag een struikelblok vormt. Sinds 2015 is syndicusmedewerker bij de VDAB zelfs erkend als knelpuntberoep.
 

Overdag vergaderen!

Om het beroep van syndicus aantrekkelijk te houden en nieuwe krachten te vinden, zijn er dus maatregelen nodig. De work/life balans moet beter. De afbouw van de vele avondvergaderingen is een grote stap in de goede richting.

Het leiden van een algemene vergadering is immers geen routineklus. Een syndicus vertegenwoordigt de Vereniging van Mede-eigenaars maar dient ook om te gaan met de verschillende meningen van de individuele mede-eigenaars. Een optimale voorbereiding, focus en aandacht zijn daarbij nodig.

Overdag vergaderen biedt hier tal van voordelen. Voor alle partijen. Mede-eigenaar en syndicus kunnen hun volledige aandacht richten op de onderwerpen. Dit zorgt voor een weloverwogen besluitvorming. De focus ligt hoger en iedereen kan de volgende dag uitgerust terug aan het werk.

De vraag om overdag te vergaderen komt niet alleen van de kant van de syndicus. Voor de mede-eigenaars biedt een dagvergadering ook een betere balans tussen werk en privéleven. Ze kunnen de vergadering bijwonen zonder in conflict te komen met de behoeften van hun gezin. Vandaag bieden ook veel bedrijven aan hun personeel de flexibiliteit om bepaalde zaken tijdens de werkuren te regelen.
 

Digitaal deelnemen aan de vergadering

De vergaderzaal van 03beheer is uitgerust met een digitaal scherm, microfoons en camera’s. We zijn helemaal klaar om eigenaars digitaal te laten deelnemen aan de vergadering. Deze infrastructuur staat ter beschikking van alle kleinere VME ’s die in ons kantoor kunnen vergaderen.
 

Uw volgende algemene vergadering overdag?

We stellen vast dat deze evolutie in heel de sector plaatsvindt. Meer en meer syndicuskantoren bouwen de avondvergaderingen af.

03beheer plant vandaag al de algemene vergaderingen van gebouwen tot en met 15 appartementen overdag. En we vragen nu ook meer en meer aan de VME ’s van de middelgrote gebouwen om overdag te vergaderen.

We brengen u tijdig op de hoogte van uw volgende vergadermoment.
 

Conclusie

Voor de syndicus draagt het overdag vergaderen op een positieve manier bij aan de jobtevredenheid, en dus ook aan de stabiliteit en continuïteit van de dienstverlening. Wat op zijn beurt dan weer in het voordeel is van de mede-eigenaars. Een tevreden syndicus betekent ook tevreden mede-eigenaars!