Gebouwen beheren en harten veroveren

We zoeken een nieuwe generatie syndici voor het beroep van de toekomst

Het beroep van syndicus is al enkele jaren een knelpuntberoep. Dit heeft grotendeels te maken met een verkeerde perceptie: de syndicus zou de klaagmuur van de mede-eigenaars zijn, alleen maar met problemen te maken krijgen, alleen maar administratief werk verrichten, en dan nog met veelvuldig avondwerk… Niets is minder waar als je het ons vraagt. Hoog tijd om ons beroep op een meer realistische manier in beeld te brengen! En om jou hopelijk te verwelkomen bij 03be nieuwe syndici!

Het beroep van de toekomst

Syndicus is een job in een groeiende sector. Omdat meer en meer Vlamingen in een appartement wonen, is er dringende vraag naar nieuwe syndici. Er staan dus heel wat vacatures open die wachten op enthousiaste kandidaten! Ook bij 03beheer.

De syndicus werkt in een snel evoluerende vastgoedmarkt. Vele uitdagingen rond duurzaamheid maken de job op dit moment extra boeiend:

  • Je bent als syndicus betrokken bij herstellingen en renovaties waar duurzaamheid en energiebewustzijn prioriteiten zijn.
  • Je werkt op die manier actief mee aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen. Heel wat appartementsgebouwen hebben nog wel wat stappen te zetten om te voldoen aan de vereisten.
  • De syndicus staat mee aan het roer van beslissingen rond collectieve laadpalen voor elektrische auto’s in appartementen en het nemen van energiebesparende maatregelen.

Nood aan professionals

In elk gebouw met meerdere appartementen en meer dan één eigenaar dient er een syndicus te zijn. Dit is een wettelijke verplichting. Veel appartementsgebouwen werken nog steeds met een vrijwilliger: één van de bewoners-eigenaars neemt vrijwillig de rol van syndicus op.

In de markt van vandaag is dit echter geen simpele opdracht. “Zonnepanelen leggen op het dak van een appartementsgebouw, hoe begin je daaraan? Dat is voor een vrijwillige syndicus niet altijd makkelijk. Er blijven ook in ijltempo nieuwbouwappartementen bijkomen in Vlaanderen. Steeds meer mede-eigenaars zijn dus vragende partij voor een beroepssyndicus”, aldus Frederiek Thiers, bestuurslid BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) en zelf syndicus.

Het is duidelijk dat een beroepssyndicus meer vertrouwd is met de almaar complexere wetgeving, zeker rond actuele thema’s als hernieuwbare energie (zonnepanelen, laadpalen,…).

Wat doet een syndicus (niet)?

Te weinig zicht op de eigenlijke jobinhoud. Dat is waarschijnlijk één van de redenen waarom weinig jongeren kiezen voor een job als syndicus. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van wat een syndicus doet, en vooral van wat een syndicus niet doet.

Een syndicus is bijvoorbeeld niet iemand die tussenkomt bij burenruzies of het oplossen van technische problemen in een privatief appartement. Deze misvatting leeft jammer genoeg nog wel bij mede-eigenaars en bij het grote publiek.

Nationale campagne

Het BIV lanceert in samenwerking met beroepsfederaties CIB, Federia en het Fonds323 een nationale informatiecampagne om meer jongeren warm te maken voor het beroep van syndicus. De slagzin van de campagne is “Syndicus zijn, dat is gebouwen beheren en harten veroveren”.

Meer weten over wat het betekent om syndicus te zijn? Check de nieuwe website www.jouw-syndicus.be eens!

Waarom wil jij syndicus worden?

Ben je geïnteresseerd in vastgoed, in mensen en in duurzaamheid? Zoek je een job met werkzekerheid, in een groeiende sector? Overweeg dan zeker het beroep van syndicus!

“Syndicus is een uitdagend beroep vol afwisseling en sociale contacten. In de praktijk krijgen we veel waardering van de mede-eigenaars en hebben we elke dag overduidelijk meer positieve dan negatieve contacten! “
Tom Van Campenhout, zaakvoerder 03beheer

Waarom wil je bij 03beheer syndicus worden?

We zijn een jong en gedreven team van 19 enthousiaste medewerkers. Samen richten we ons op het beheer van gebouwen in Antwerpen en ruime omgeving. Onze kantoren zijn gevestigd in het centrum van Antwerpen.

Onze grote troef is ons team. We zijn blij en trots op de fijne samenwerking en collegialiteit die bij 03beheer heerst. We werken vaak in teams, en medewerkers kunnen altijd op elkaar terugvallen voor advies. In zo’n sfeer is het aangenaam werken.

We zetten sterk in op opleiding. Starters krijgen een uitgebreide interne opleiding en we bieden alle medewerkers doorlopend mogelijkheid tot bijkomende vorming.

We houden de vinger aan de pols van nieuwe ontwikkelingen:

Geïnteresseerd?

Check snel onze vacatures. Hopelijk verwelkomen we je snel in ons team.