Elke huurder dient een brandpolis af te sluiten. Deze verzekering kan schade aan de eigen inboedel vergoeden maar dekt vooral de aansprakelijkheid voor brand- of waterschade. In Vlaanderen en Wallonië was deze verzekering al verplicht voor huurders. Vanaf november 2024 is dit ook zo in het Brusselse gewest.
Waarom een verplichte brandverzekering?
Een brandverzekering voor huurders dekt in de eerste plaats de aansprakelijkheid van de huurder. Als door brand in het appartement schade ontstaat aan het gebouw, neemt de verzekering de kosten op zich. Ook waterschade is mee verzekerd.
Afhankelijk van het type contract kan deze verzekering ook schade aan de eigen inboedel van de huurder verzekeren.
Wat is huurdersaansprakelijkheid?
Een huurder is aansprakelijk voor de schade veroorzaakt aan derden. Dit kunnen de buren zijn, of andere huurders in het gebouw, of de verhuurder/eigenaar van het pand.
Een aantal voorbeelden:
- Een brand ontstaat in een huurappartement en slaat over naar de woning van de buur. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de geleden schade van de buur.
- Een bad loopt over of een leiding springt waardoor het appartement van de onderbuur waterschade oploopt. De verzekering vergoedt de schade van de onderbuur.
- Een elektrische kortsluiting veroorzaakt schroeischade aan het gehuurde appartement. Een omgevallen kaars zorgt voor brandschade aan het appartement. De verzekering dekt de herstelkosten.
Wat is er nieuw in Brussel?
Voor alle huurcontracten in het Brusselse gewest gesloten vanaf 1 november 2024 is het voortaan verplicht dat de huurder een aansprakelijkheidsverzekering voorlegt. De polis moet in orde zijn voor de huurder het pand betrekt.
In het Vlaamse en Waalse gewest bestond deze verplichting al langer.
Wat als de huurder deze verzekering niet neemt?
In Vlaanderen is de huurder al langer verplicht om zich te verzekeren. De wet voorziet echter niet echt een sanctie als dit niet gebeurt.
Het Waalse en het Brusselse Gewest voorzien de mogelijkheid dat de verhuurder in zijn eigen verzekering de dekking “afstand van verhaal op de huurder” opneemt als de huurder de verplichte verzekering niet zelf neemt. De meerprijs hiervan mag doorgerekend worden aan de huurder.
“Afstand van verhaal” wil eigenlijk zeggen dat de verhuurder bij schade afziet van zijn recht om de huurder aansprakelijk te stellen voor deze schade. De verzekeringsmaatschappij zal de geleden schade dan niet verhalen op de huurder.
Deze optie is niet aan te raden. Niet voor de verhuurder, en ook niet voor de huurder. Een eigen verzekering voor de huurder biedt beide partijen betere bescherming. Schade aan de inboedel van een huurder is bijvoorbeeld nooit verzekerd door een afstand van verhaal.
Door een eigen brandverzekering af te sluiten, zorgen huurders niet alleen voor een volledige dekking van hun aansprakelijkheid, maar dragen ze ook bij aan een veilige en transparante woonsituatie.