De oudere generatie wil kleiner en stedelijker gaan wonen.

Veel Vlamingen zijn er nog niet helemaal van overtuigd, maar klein en toch comfortabel wonen is perfect mogelijk. De oudere generatie begint zich daar wél bewust van te worden.
Vroeger keken oudere generaties vooral uit naar grote en ruime woningen, maar dat is veranderd. Meer en meer ouderen zoeken een kleine, comfortabele woonst met een lagere energiekost.

Sinds begin jaren negentig werd het gemiddelde appartement steeds compacter. De belangrijkste reden is voornamelijk die stijgende energiekost.
 

Alles in de buurt

Cijfers wijzen uit dat jongere gezinnen het liefst in open of halfopen bebouwing wonen buiten de stad. Zij hebben meestal één of meerder auto’s en vinden het niet erg om een eindje te rijden voor hun activiteiten in ruil voor de rust van het platteland.

55-plussers zien momenteel meer voordeel in een compacte woonvorm zoals een appartement, in een stads- of dorpskern. De winkels, markten, theaters, terrasjes en restaurants zijn vlakbij en het is er makkelijker om sociaal contact te hebben.
Toch blijven nog veel ouderen in een (te) groot huis wonen, ook nadat de kinderen al lang weg zijn. Er wordt meestal pas overgegaan tot verkoop van de eigendom en een verhuis wanneer de oudere werkelijk alleen komt te staan.

 

Populaire woonomgevingen

Binnen de steden zijn er meer en meer aantrekkelijke vernieuwingsprojecten waar het mooi en rustig wonen is in meestal goede of nieuwe stadsbuurten. Woonprojecten aan het water zijn ook erg gewild.
Het kan ook zijn dat senioren gewoon in hun eigen dorpskern kunnen blijven wonen, want in meer en meer gemeenten worden er kleinschalige appartementsprojecten ontwikkeld. Vooral in de Kempen kent dit een grote opgang.

 

Liefst gelijkvloers

Uit onderzoeken blijkt ook dat het wonen in een groene buurt met aangelegde pleintjes en veilige wandelpaden erg in trek zijn. Net zoals appartementsgebouwen met niet meer dan tien verdiepingen. De meeste senioren geven de voorkeur aan een gelijkvloers appartement, zelfs wanneer er een lift in het gebouw is. Ze willen bij voorkeur een terras aan hun appartement. Een klein tuintje mag, maar is minder gewild dan een terras.