Vanaf 1 juli 2024 zal de verwarmingsaudit voor cv-installaties ouder dan 5 jaar niet langer verplicht zijn. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. In de praktijk verandert niet heel veel. Deze verplichte audit bleef in het verleden immers vaak dode letter.
Wat hield de verwarmingsaudit in?
De verwarmingsaudit was verplicht voor centrale stooktoestellen ouder dan 5 jaar, gebruikt voor de verwarming van woningen, kantoren, niet-woongebouwen… De verplichting betrof enkel de centrale installatie, dus niet de afzonderlijke verwarmingstoestellen (kachel, gashaard, elektrische toestellen, collectoren…).
Tijdens de audit werd het productierendement van de cv-installatie onderzocht: is het toestel nog in goede staat? Beantwoordt de installatie aan de verwarmingsbehoeften van het gebouw?
De eigenaar of verhuurder was verantwoordelijk om deze verwarmingsaudit aan te vragen. De termijn was afhankelijk van het type brandstof en het vermogen van de installatie. De audit kon uitsluitend door erkende technici uitgevoerd worden.
Waarom niet langer verplicht?
De idee achter de verplichte verwarmingsaudit was zeker nobel: een perfect werkende cv-installatie is immers veilig, milieuvriendelijk en zuinig.
In de praktijk bleef deze verplichting echter dode letter, vooral door een gebrek aan technici. Zeker voor grotere installaties bleek de verwarmingsaudit moeilijk uit te voeren omdat er te weinig erkende technici zijn.
De conclusies van een verwarmingsaudit konden ook zelden vertaald worden in concrete actiepunten.
Kortom, de verwarmingsaudit kon zijn meerwaarde niet echt bewijzen. Vandaar deze beslissing van de Vlaamse regering om de audit niet langer te verplichten. Het blijft wel nog mogelijk om facultatief een verwarmingsaudit te laten uitvoeren.