Kunt u als verhuurder ook de Vlaamse energiepremies aanvragen?

Het Vlaamse Klimaatplan voorziet heel wat maatregelen om de Vlaamse woningen energie-efficiënter te maken en zo de CO2-uitstoot te reduceren. Aan deze doelstellingen worden ook de nodige steunmaatregelen gekoppeld. Wat betekent dit voor u als verhuurder? Komen energiebesparende werken aan uw huurwoning of -appartement ook in aanmerking voor dezelfde premies?

 

Steun via Mijn Verbouwpremie (MVP)

De Vlaamse renovatiepremie en de verschillende premies van Fluvius worden vanaf oktober 2022 gebundeld in de nieuwe Vlaamse “Mijn Verbouwpremie” (MVP). De online aanvraag wordt op deze manier veel eenvoudiger.
U vindt meer informatie en een handige simulator op de website van de Vlaamse overheid.

 

MPV voor verhuurders

Met de stijgende energieprijzen is het niet ondenkbaar dat uw huurder vraagt om de huurwoning extra te isoleren. Kunt u als verhuurder daarvoor een energiepremie aanvragen?
Het antwoord is ja. Ook als verhuurder komt u in aanmerking voor de premies voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen:

 • Isolatie van dak, buitenmuren en vloer
 • Plaatsen van hoogrendementsglas
 • Plaatsing van warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler… en andere technische installaties voor duurzame energie

Er zijn ook een aantal premies voor professionele verhuurders, en voor niet-residentieel vastgoed.

 

Geldt de MVP ook voor ‘gewone’ renovatiewerken?

De MVP wordt toegekend voor renovaties met impact op de energieprestatie en geldt dus in regel niet voor ‘gewone’ renovatiewerken.
Voor verhuurders geldt 1 uitzondering. Als u op lange termijn (minstens 9 jaar contract) verhuurt aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK), dan kunt u de MVP ook aanvragen voor andere ‘gewone’ renovatiewerken, zoals vervanging van sanitaire leidingen, nieuwe vloer….

 

Aanvullende premies buiten de MVP

Verhuurders kunnen de MVP ook combineren met 2 specifieke premies.

 • De EPC-labelpremie kunt u aanvragen als u een woning of appartement met een slechte energieprestatie (EPC) verhuurt en door uw renovatie de EPC gevoelig verbetert:
    • Uw renovatie brengt uw verhuurwoning met EPC-label E of F binnen de 5 jaar naar een C-label. Voor een woning bedraagt de maximum-premie 5000 euro.
    • Uw renovatie brengt uw verhuurappartement met label D, E of F binnen de 5 jaar naar een EPC-label B. Voor een appartement is er een maximale premie van 3.750 euro.
 • Als u verhuurt aan een kwetsbare huurder (bv. iemand met sociaal tarief voor energie) of een lage huurprijs vraagt, dan kunt u als verhuurder de extra huur-en isolatiepremie aanvragen. U krijgt deze premie voor dak- of spouwmuurisolatie of beglazing. Lees hier meer informatie en alle voorwaarden.