De Vlaamse regering heeft beslist om de tijdslijn voor de renovatieplicht aan te passen. De renovatieplicht wordt hiermee afgezwakt. Voorstanders hopen dat minder energiezuinige woningen nu opnieuw beter verhandelbaar zullen worden. Tegenstanders wijzen op de gemiste kans voor een echt duurzaam renovatiebeleid. In ieder geval blijven de overkoepelende Europese klimaatdoelstellingen tegen 2050 wel behouden.
Vlaamse renovatieplicht
Wat hield deze renovatieplicht juist in? In ons blogbericht “Op naar een duurzamer energieverbruik in onze woningen” leest u de details nog eens na.
Samengevat kwam de verplichting hierop neer: wie vandaag een huis in Vlaanderen koopt, is verplicht om deze woning binnen de 5 jaar op een minimaal energieprestatieniveau D te brengen. Daarna zou een tijdslijn starten met de volgende stappen naar een C-label, een B-label, om tenslotte vanaf 2045 een A-label te bereiken.
Renovatieplicht minder streng
Wat verandert er? De Vlaamse regering zet de schaar in de geplande tijdslijn. De basisverplichting – binnen de 5 jaar na aankoop een energielabel D behalen – blijft wel behouden. Maar de verdere verstrengingen naar een C-label, B-label en A-label worden geschrapt.
Concreet: wie vandaag een energieverslindende woning koopt (label E of F) is nog altijd verplicht om binnen de 5 jaar een D-label te behalen. Maar daarna stopt de renovatieplicht. Een D-label volstaat voor deze woningen, verdere energiemaatregelen zijn niet nodig.
Waarom deze afzwakking?
Woningen met label E of F blijven vandaag gemiddeld langer te koop staan. Potentiële kopers worden afgeschrikt door het vooruitzicht van een uitgebreide en dure renovatie om deze woningen op termijn tot een energiezuinig A-label te brengen.
Met de afzwakking van de renovatieplicht hoopt de regering dat deze woningen nu opnieuw sneller en vaker verkocht worden. Deze woningen zijn immers ook vaak instapwoningen.
Een gemiste kans?
De vastgoedsector betreurt het afzwakken van de renovatieplicht. De vrees is dat eigenaars en VME’s zullen kiezen voor een minimale renovatie tot een D-label en niet langer voor een goed gefaseerde duurzame renovatie met een renovatiemasterplan.
Europa tegen 2050 klimaatneutraal
De Europese doelstelling om in 2050 een klimaatneutraal continent te zijn, blijft in ieder geval behouden. Nu de Vlaamse overheid de lat van de woningrenovatie lager legt, zullen hier ongetwijfeld nog andere maatregelen overwogen moeten worden (bv voor de industrie, stadsverwarmingsnetten…).