Mag een mede-eigenaar een eigen warmtepomp plaatsen?

Kan een individuele mede-eigenaar zijn verwarming loskoppelen van de collectieve installatie van het gebouw, en zijn privatief appartement vervolgens uitrusten met een duurzamere energiebron zoals een warmtepomp? Het antwoord is neen. Dat werd duidelijk in een vonnis van de vrederechter in Oostende.

Warmtepomp voor privatief appartement?

In Oostende kwam de volgende zaak voor het vredegerecht: Een mede-eigenaar vroeg aan de VME toelating om een warmtepomp te mogen plaatsen op het dak van het appartementsgebouw. Met deze installatie wilde de mede-eigenaar zijn privatief appartement verwarmen, los van de collectieve verwarming van het gebouw.

De mede-eigenaar beriep zich hiervoor op het recht om kabels en leidingen aan te leggen in de gemene delen van een gebouw. Zie ons artikel https://03beheer.be/blog/kabels-en-leidingen-aanleggen-in-de-gemene-delen/.

VME weigert toelating

De VME weigerde de toelating, ook na verzet van de mede-eigenaar. De vrederechter oordeelde dat de VME het bij het rechte eind had.

• De gemene delen van een gebouw dienen het collectieve belang. Het plaatsen van een warmtepomp heeft uiteraard een belang (ecologisch, financieel,..), maar dit voordeel zou dan enkel de privatieve mede-eigenaar ten goede komen.

• In dit geval bevatte het reglement van interne orde ook een specifiek verbod om een airco en/of warmtepomp te plaatsen op de gemene delen.

• De rechter oordeelde dat het recht voor een mede-eigenaar om kabels en leidingen aan te leggen in de gemene delen hier niet speelde. Een warmtepomp installeren valt niet onder het toepassingsgebied.

De VME besliste zeer vooruitziend.

• Stel dat 1 mede-eigenaar de toelating had gekregen om een warmtepomp te plaatsen op het dak, dan opent dit de deur voor alle andere mede-eigenaars. En meerdere warmtepompen op een dak zorgen wel degelijk voor hinder voor de omliggende appartementen.

• De collectieve verwarming is ook ontworpen met het oog op het geheel van de appartementen. Appartementen loskoppelen zorgt voor rendementsverlies en minder energie-performantie.

Collectief op weg naar een duurzamer energieverbruik

Natuurlijk is de overstap naar een warmtepomp een goede maatregel met het oog op een duurzamer energieverbruik.

In een appartementsgebouw dient deze stap wel collectief gezet te worden. Het is aan de VME om het plan van aanpak voor het volledige gebouw uit te tekenen, niet aan elke individuele mede-eigenaar.